Там, където се ражда тирамисуто


Това е прадядото на тирамисуто. Или майката. Ражда се всеки ден, вече 48 години на едно и също място - ресторант "Le Beccherie" в Тревизо. Мястото отваря врати още през 1939 г., тирамису все още няма. 30 години по-късно, току-що родила, съпругата на собственика изобретява изящния десерт. Прави го не заради клиентите, а заради току-що родилият й се син. За това в оргиналната рецепта липсва алкохол.

Изкушението бързо става популярно сред клиентите, които го определят като афродизиак. Според други tiramisù е измислено от проститутките, които дарявали клиентите си с приятния десерт. В буквален превод името ''tiramisù'' означава "вдигни ме на крака!".
В ресторант "Le Beccherie" можете да опитате и редица други апетитни ястия, типични за Северна Италия.

Тревизо е малък град, разполжен в Северна Италия в областта Венето. Заради близостта си с Венеция, често е пренебрегван от туристите. От България до града има директен достъп с полетите на Ryanair. Летището е разположено в близост с центъра на Тревизо. Ако посещавате града за първи път препоръчвам да си вземете хотел в центъра. Пътуването до Венеция с влак от Тревизо отнема около час.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Бавното влюбване в Рим, което остава за цял живот

Папски указ създал уникална рецепта в еврейския квартал на Рим