Папски указ създал уникална рецепта в еврейския квартал на Рим

Има една пекарна в еврейския квартал на Рим, която работи вече 300 години. Няма гръмки табели, нито изпълнена с деликатеси витрина. Край нея обаче се носи аромат на масло, яйца и сушени плодове. Него няма как да объркате.


Пекарната се казва "Boccione". Магазинът е достатъчно голям за да побере пет-шест клиента наведндъж. Ако отидете ще намерите много повече, тъй като не са малко онези, които се опитват да поръчат парченце от прословутата еврейска пица "beridde" или уникалната вишнева торта.


Рецептата е тайна. Появила се заради папски указ. 

Римското гето е създадено от папа Павел IV през 1555 г. За повече от 300 години еврейската общност в Рим е била сегрегирана в блатистата местност разположена близо до реката. Заради изолацията в кваратала започнали да се появават нови готварски рецепти. Съобразени с религиозните диетични закони на еврейската общност и дори папските укази. В един от тях той забранил на еврейте да използват млечни продукти.

Какъв по-добър начин да скриете рикота? Печете го в сладкарски кори и го разбърквайте с череши, за да прикриете по-нататък сиренето. Ето защо тортата има напълно затворен връх.

Друг неповторим десерт е еврейската пица "beridde". Напревана от маслено тесто, бадеми, кедрови ядки, стафиди и много масло. Тайна рецепта, която през годините много хора желаят да научат.

Петте дами в сини ризи, нямат време да разказват отново и отново на всеки клиент какви точно са съставките на техните специалитети. За да се избегнат дългите отговори при въпрос те просто ти посочват с пръст купчина сушени плодове с думите "Има захаросани плодове, ок?".

Незнайно как печеля доверието на дамите с престилките и ми позволяват да надникна в кухнята. Видно тестото се подготвя ден по-рано, а при повторното замесване се добавя стабилно количество масло.

Рецептата обаче остава толкова тайна, че дори съпрузите на тези дами не я знаят. Предава се от жена на жена в семейството. Благодарение на тази семейна ценност до нас днес стига вкуса на древна кухня свързана с религиозния живот на еврейската общност.


Видео:






Коментари

Популярни публикации от този блог

Бавното влюбване в Рим, което остава за цял живот

Там, където се ражда тирамисуто